Menu w diecie foodmap

W dzisiejszych czasach wiele osób żyje w ciągłym biegu. Towarzyszy im stres, który wywiera negatywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na sylwetkę, bo zwiększa ochotę na podjadanie słodyczy. Osoby zestresowane skarżą się często na bóle brzucha i wzdęcia, nasilające się po posiłkach. Dolegliwości te mogą być objawem zespołu jelita nadwrażliwego. Chociaż całkowite wyeliminowanie objawów bywa trudne, walkę z nimi ułatwia dieta Foodmap. Polega ona na zmniejszeniu spożycia pewnej grupy węglowodanów, które zbyt szybko ulegają procesowi fermentacji w jelicie grubym. Jadłospis zgodny z zasadami tego sposobu żywienia jest smaczny i wbrew pozorom różnorodny. Uwzględnia produkty spożywcze z wielu grup. W pokonaniu nieprzyjemnych dolegliwości pomoże między innymi zamiana pieczywa pszennego i razowego na owsiane, orkiszowe lub bezglutenowe. Jeśli chodzi o nabiał, zdecydowanie lepiej jest sięgać po produkty o obniżonej zawartości laktozy, takie jak mleko migdałowe, masło czy ser mozzarella. Dietę Foodmap można stosować dwa miesiące. Potem przychodzi czas na rozszerzanie jadłospisu.